zaterdag 23 december | SBMG

Vervoer klik HIER. Entree: € 8,-

 

SBMG, afkorting van Sawtu Boys Money Gang, is een Nederlandse rapformatie uit Amsterdam. Het duo bestaat uit Chyvon Pala (Chivv) en Henk Mando (Henki T)

De leden zijn beide opgegroeid in Kraaiennest, een deel van de Bijlmer in Amsterdam-Zuidoost. De twee kennen elkaar al jaren waaruit een hechte vriendschap is ontstaan, die verder ontplooide op de middelbare school. In deze tijd is de liefde voor muziek ontstaan. In 2013 besloten ze om muzikaal te gaan samenwerken. De eerste maanden sinds de oprichting vormden ze een trio met Bryan Oduro (BKO).

De naam is afgeleid van de naam van de Surinaamse band Sawtu Boys, waar een neef van Henkie T. in speelt. Sawtu Boys betekent zoute jongens en in overdrachtelijke zin jongens met geld. Het duo wijzigde deze naam in Sawtu Boys Money Gang en korte deze in tot SBMG.[1] Op 15-jarige leeftijd brachten de twee het nummer Heel arrogant uit en haalden daar hun eerste optredens mee binnen.[2] Binnen een jaar gaf het duo meer dan 200 optredens.[2] Ze treden op in Nederland en België.[1]

Hun populariteit behaalden ze aanvankelijk vooral op YouTube. Dit viel op bij Kees de Koning van het label Top Notch die ze in 2014 een contract aanbood. Hun debuutsingle Oeh na na kwam in de hitlijsten niet verder dan de Tip 30, maar werd daarentegen een hit op het internet.[1] Anouk wijdde een tweet aan de aanstekelijkheid van het nummer.[3] Op YouTube werd het binnen een jaar 4,5 miljoen maal bekeken[2] en nog weer later voor de 10 miljoenste keer. Sinds 2015 staan ze geregeld in de Single Top 100.